Landet jag är född och uppväxt på har format mig. Trots avståndet fortsätter landet och kulturen att forma den jag är. Mina rötter är där, mina rötter är här och mitt livs träd växer och får näring från alla sina rötter. Jag är född och uppvuxen på Island, det är där min kraft kommer. Från min familj, från min kultur, från landet och naturen. Man bor inte på en vulkanisk ö utan att ha enorm respekt för naturens krafter. Att alltid vara beredd på vädret kan vända snabbt, att respektera vindens kraft, att tycka snön är vacker när den lyser upp vintermörkret och veta att den kan vara livsfarlig om man inte är försiktig.

Jag har tagit med mig min respekt för naturen i mitt yrke som doula, moderkaksinkapslare, utbildare och smycketillverkare. Saker är gjorda på ett visst sätt för att det är så det fungerar och så fort vi försöker bestämma över det eller kontrollera det så ändrar det resultatet.

Två barn har jag haft äran av att bära i min mage och föda. Två pojkar som på var sitt sätt har lärt mig och visat mig vad det är att vara mamma. Två helt olika erfarenheter, två olika födslar och två olika amningsperioder. Jag har samlat enorm erfarenhet från båda mina graviditeter, födslar och amningsupplevelser som jag kan använda i mitt yrke.

”Man bor inte på en vulkanisk ö utan att ha enorm respekt för naturens krafter.”

Min resa inom akademiska världen är nog rätt ovanlig. Jag tog aldrig studenten men jag har samlat på mig så mycket mer relevant utbildning i mitt liv. Jag är utbildad undersköterska med erfarenhet från förlossningen, jag är utbildad och certifierad doula, utbildad förlossningspedagog, dubbelcertifierad moderkaksinkapslare och utbildad smycketillverkare. Att få arbeta med det man älskar är ett privilegium som jag är oerhört tacksam för.