MODERKAKSINKAPSLING – PLACENTOPHAGY

Att äta sin moderkaka efter förlossningen – rå eller inkapslad

Det är väldigt ovanligt och fortfarande väldigt tabu att äta sin moderkaka i vår del av världen. Efterfrågan i Sverige ökar varje år och behovet av duktiga, utbildade inkapslare ökar. Potentiella fördelar med att äta sin moderkaka är många och varje kvinna har sin egen bakgrundshistoria och anledning till att välja att kapsla in sin moderkaka.

De potentiella fördelarna med att förtära sin moderkaka är:

  • Ökad energi postpartum
  • Balanserar kroppens hormoner
  • Hjälper till med att höja järnnivåerna
  • Hjälper livmodern att dra ihop sig
  • Ökar mjölkproduktionen
  • Minskar risken för tredagarsgråten
  • Minskar risken för förlossningsdepression

Moderkakan är ett endokrintorgan. Det betyder att den producerar olika hormoner under graviditeten. Hormoner som finns i moderkakan är bland annat:

  • Prolaktin – Stimulerar mjölkproduktionen
  • Oxytocin – Lugn och ro hormonet, smärtlindrande och hjälper med anknytning
  • Kortison – Minskar stress
  • Prostaglandin – Antiinflammatoriskt
  • Sköldkörtelstimulerande hormon – Ökar energi och hjälper till med återhämtning efter stressiga situationer.

Vi kan inte säga exakt vad den innehåller och därför kan inga effekter garanteras

Ett filter?
Många säger att moderkakan är ett filter eller en svamp som sparar slaggprodukter från bebisen. Det är inte rätt. Mammas blod flödar in i moderkakan i ett hålrum där mikroskopiska blodkärl från bebisen lägger sig. I genom blodkärlets väggar släpps slaggprodukterna och barnets blod tar upp den näring och syre som behövs. Slaggprodukterna åker sedan ur moderkakan tillbaka till mammas blodcirkulation och hennes kropp filtrerar och kissar ut dom.

Kannibalism?
Att äta moderkakan är inte kannibalism. Moderkakan är det ända köttet som finns som går att äta utan att någon måste lida eller dö. Moderkakan skapas i mammas kropp, delvis från hennes egna celler. Den är det enda organet som växer med ett syfte och när det syfte är uppnått avlägsnas det från kroppen. Det är vanligt missförstånd att moderkakan är uppsamlingsplats för slaggprodukter och miljögifter. Det är sant att den innehåller miljögifter, det har vi ju i våra kroppar, men enligt studier är det långt under accepterad nivå för livsmedel. Därför rekommenderar man att kvinnor som utsätts för höga halter av miljögifter genom miljö eller föda inte äter sin moderkaka. Det samma gäller kvinnor som röker eller utsätts för cigarettrök dagligen.

Göra som djuren?
Många tycker inte vi ska göra som djuren. Att djuren endast äter moderkakan för att dölja lukten av födelsen. Det är ingen som vet exakt varför flesta däggdjur äter moderkakan. Att dölja födelseplatsen från rovdjur passar inte eftersom lejon och tigrar äter moderkakor, nötkreatur och hästar äter ofta upp sina moderkakor och tar god tid på sig att göra det, det vill säga långt efter att kalven/fölet kan stå och gå och de kan lämna platsen. Apor som föder i träd skulle kunna släppa ner moderkakan på marken nedanför och flytta sig till träd längre bort men det gör de inte. Om man tittar på teorin att det är för att dölja lukt så äts endast moderkakan, blod och fostervatten är kvar och avger doft av födelse.

En annan teori är att honan upplever hunger efter moderkakan som hon inte kan stilla med annan mat. Det har studier med råttor visat att med bra tillgång till rått kött och annan mat direkt efter att ha fött sina ungar så valde dom ändå att äta moderkakan.

Tredje teorin har med Rh faktorn att göra. Detta är som sagt bara en teori men det är roligt att leka med tanken att moderkakan har faktiskt funktion att se till att mamman inte blir Rh negativ och har problem med fler graviditeter.

Är det en trend att äta moderkakan?
Jag anser inte att det är en trend att kvinnor äter sina moderkakor. Media lyfter fram ämnet med jämna mellanrum men det betyder inte att det är någon ökning i antalet kvinnor som genomför moderkaksinkapsling i Sverige. Antalet uppskattas mellan 20 och 30 kvinnor per år.

Vem ska man anlita?
Jag rekommenderar alla som är intresserade av att få sin moderkaka inkapslad eller behandlad på något sätt, att hitta en utbildad person i både moderkaksinkapsling och säker livsmedelshantering. Personen kan vara av mig utbildad eller har tagit online kurser från England eller USA. Du kan hitta rekommenderade moderkaksinkapslare här på sidan eller genom att kontakta mig via e-mail.

Standard värmemetod

  • Inga tillsatser
  • Moderkakan ångkokas
  • Moderkakan torkas i över 72 grader
  • Torktid 8-12 timmar
  • Vegetariska kapslar
  • Ger ca 90-130 kapslar

Värmemetod baserad på traditionell kinesisk medicin

  • Ångkokas med chili, ingefära och citron
  • Moderkakan ångkokas
  • Moderkakan torkas i över 72 grader
  • Torktid 8-12 timmar
  • Vegetariska kapslar
  • Ger ca 90-130 kapslar

Metod baserad på RAW food konceptet

  • Inga tillsatser
  • Moderkakan torkas i över 72 grader i 4 timmar
  • Därefter vid 48 grader
  • Torktid 14-20 timmar
  • Vegetariska kapslar
  • Ger 100-200 kapslar

Tilläggstjänster
Avtryck av moderkakan (med blod eller färg), minnessak gjord på navelsträngen, moderste (endast vid val av basic värmemetod och TCM metod), moderkakstinktur/extrakt, personligt smycke gjort med moderkaka, navelsträng hårlock eller modersmjölk.

Hur jag arbetar
Jag tar endast uppdrag i mån av tid och möjlighet.  Att kapsla in moderkakor är inte min huvudsyssla och jag är småbarnsmamma så det är svårt att komma ifrån i flera timmar åt gången. Kontakta mig och vi diskuterar och bokar möte.